Censurerad virkning

Varning! Denna virkning kan kanske anses stötande och en aning snuskig. Eller humoristisk. Vill du inte fortsätta se så kan du stänga ner denna sida redan nu. I lite brist på annat så passar jag på att visa något som jag gjorde strax efter jag precis lärt virka. Utan mönster chansade jag väldigt mycket utefter vad jag sett bilder på just denna "ölburks-kostym". Egentligen är den riktigt enkel men då var det en stor sak att lyckas skapa något utan mönster. Jag har sett att just denna variant av kostym för burkar börjar bli populära igen. 

Älskade prästkragar


Som ni nog kan förstå så älskar jag prästkragar. Det är tack vare Bautawitch som har en så bra tutorial. Efter att ha googlat på olika prästkragevirkingar snubblade jag på en bild på en så söt boll. Tyvärr fanns det inte en enda beskrivning på den så jag testade mig fram. Istället för Bautawitch's 12 blomblad gjordes det med 10 blomblad. Sedan virkades med stolpar och halvstolpar runt om med en rolig färg för att få formen som en pentagon samt en kant med fasta maskor i vitt. Jag hade ingen aning om hur man monterade den heller så den första bollen ( grå ) sydde jag ihop för hand. Den andra bollen ( färgglada ) valde jag att virka ihop efter att ha googlat massor på hur. 

För att visa lite enkelt hur jag monterade boll nummer två fotade jag lite under monteringens gång. Kanske hjälper det någon annan som också är sugen på att testa. 


Till en boll behöver man sammanlagt 12 styckna rutor/pentagoner. Vid montering är det enklast att göra en halva i taget  ( om man inte tycker det är enklare att monterar under virkningens gång? ). Man monterar ena halvans ytterring genom att virka ihop kortsidorna för att sedan virka ihop center-rutan. När en halva är klar, passa på att fästa trådar om du inte redan har virkat in dessa. Sedan gör du samma sak på den andra halvan och efter det är det bara att virka ihop båda delarna. Glöm inte fästa de sista trådarna innan du fyller med vadd och virkat ihop hela bollen. 

TIPS! Är du rädd för att vadd ska tränga igenom hålet i blomman kan man lägga vaddet i tex gamla avklippta strumpbyxor om du inte har något annat innerfoder. Strumpbyxetyg töjer sig bra. 


Garn: Färgglad boll; Catania. Mörkgrå boll; Tilda, Svarta fåret
Färger: Catania; 105 natural, 172 silver, 246 light pink, 226 lavender, 263 apricot, 100 mimosa, 173 light blue. Tilda: 08 grå, 05 oblekt. 
Virknål: 3.00 mm
Mönster: Inspiration från www.bautawitch.se och en Google-bild. KuddeGarn: Tilda, Svarta fåret
Färger:  532 ljusgul, 05 oblekt, 537 korall, 580 blekgrön
Virknål: 3.00 mm
Mönster: Prästkragar/mormorsrutor finns hos www.bautawitch.se
Övrigt mönster för kudde är gjort på fri hand.