AnanaskjolJag har haft en vanlig och tråkig basic kjol i garderoben som knappt använts.  När jag såg att Garnstudio hade en virkad kjol som kräver en underkjol så var det klappat och klart, nu skulle min kjol pimpas! 

I efterhand, när kjolen är färdigvirkad, känns mönstret som väldigt enkelt men allt var inte klart som korvspad under tidens gång. Det är allmänt känt att Drops/Garnstudio mönster är extremt dåligt skrivna. Det kortats ner lite för mycket ibland och man ska hoppa mellan virkinfo och mönster lite väl mycket. Jag själv höll på att missa en stolpe som man ska göra när man vänder arbetet i början av mönstret på de två första ananasraderna. Det står självklart i virkinfo men den var lätt att missa och jag fick läsa både två och tre gånger samt provvirka lite innan jag förstod. Det fanns heller ingen bild på baksidan av kjolen så man kunde jämföra så man hade en hum om man gjorde rätt. En annan sak som var extremt dåligt med mönstret är själva diagrammet. I diagrammet ser det ut som andra raden av själva basen på ananasen ska virkas två stolpar i en maska. Efter att ha studerat orginalfotot så ser ser inte ut som om det ska vara så, diagrammet är lite missvisande. Jag virkade helt enkelt en stolpe i varje stolpe från föregående varv ( och resultatet blev bra även om jag inte skulle ha gjort rätt ). 

Garnet "Safran" är en fröjd att virka med. Det är lent för fingrarna och glider lätt på virknålen. Nu vet inte jag om det är jag som virkar löst ( jag har haft tendens att virka alldeles för hårt förut ) eller om garnet bidrar men kjolen blev väldigt stor, alldeles för stor. Jag tyckte mig mäta till att ha rätt masktäthet men tydligen blev det ännu större efterhand. Det är tänkt att det ska vara en storlek L men är nästan en XL. Ska jag göra denna igen kommer jag definitivt göra en storlek M. Några ändringar från orginalmönstret:
 
1. När man virkat halva kjolen ska man öka från 4 till 5 lm på varje luftmaskbågar för att få en utsvängande kjol. Jag höll kvar vid 4 lm för att jag ville ha en slimad känsla så min kjol fick en rak passform. 
2. Jag valde att lägga till en ananasrad för att den ska hänga ner över underkjolskanten med ca 10cm. Garn: Drops Safran
Färg: Svart, 16
Virknål: 3.00 mm
Mönster: Pina Colada, Drops 169-21, Garnstudio 

http://www.garnstudio.com/pattern.php?id=7453&cid=12